Information om våra tester för covid-19

Ska du resa till ett land som kräver intyg om att du inte bär på covid-19 smitta?

Då kan du göra ett så kallat PCR-test som tas med en provpinne i näsan. Provet analyseras på ackrediterat laboratorium - Life Genomics, Göteborg - och svaret är antingen positivt, vilket betyder att man är infekterad med coronavirus, eller negativt vilket visar att man inte bär på smittan.

Du får inte ha haft symtom tydande på covid-19 eller ha varit i nära kontakt med någon med covid-19 de senaste två veckorna för att få ta PCR-test hos oss.

Svar på testet erhålls som regel samma dag på eftermiddagen-kvällen om testet tas på morgonen. Vid provtagning senare än 11:00 får vi svaret nästkommande dag.

Vid negativt test utfärdar vi ett intyg på engelska, så kallat "coronapassport" vilket ska medföras och uppvisas vid ankomsten till resmålet. Testet måste tas inom en viss tidsrymd innan ankomsten. Denna tid varierar från land till land – man måste själv noga ta reda på vad som gäller. Tänk också på att dessa krav kan ändras med kort varsel, så det gäller att se till att informationen man har är aktuell.

Du kan klicka här för aktuell information:

(för innehållet ansvarar Life Genomics)

Vi utför också antigentest för att testa om det finns tecken till pågående smitta eller infektion med SARS-CoV-2 virus. Provet tas i näsan och svar erhålls efter 15-30 minuter. Intyg godkänt för inresa i de länder som kräver det utfärdas utan extra kostnad.

 

Vill du veta om du har utvecklat antikroppar mot coronavirus, tex. efter misstänkt sjukdom eller efter vaccination?

Då kan det vara av värde att ta ett antikroppstest.

Det test vi erbjuder är ett kapillärt blodprov, alltså ett stick i fingret. Provet analyseras direkt på mottagningen och svaret erhålls efter 10 minuter.

Det måste ha förflutit minst två veckor sedan symtomfrihet efter covid-19 infektion eller fullbordad vaccination mot covid-19 innan antikropptest kan tas.

När en person infekteras med  SARS-CoV-2 coronavirus bildas antikroppar mot flera av virusets proteiner. Det finns flera olika antikroppstester på marknaden och inte alla reagerar på de antikroppar som bildas efter vaccination, vilket gör att de kan visa felaktigt resultat, vilket bla rapporterats tex. i Dagens Nyheter.

Det snabbtest vi använder tillverkas av Orient Gene Biotech och reagerar även på antikroppar mot virusets så kallade spikprotein, dvs det mäter även antikroppar som bildas efter vaccination.

Testet finns med på Folkhälsomyndighetens lista över tester mot antikroppar.

 

Det har även utvärderats av norska kvalitetsorganet NOKLUS och kom ut bäst bland de 17 snabbtester som testades.

 

Skärmavbild 2021-02-14 kl. 13.33.56.png
Coronapassport logo.png