Information om våra tester för covid-19

(vi vet - det är är jättemycket text, men ta dig tid och läs ändå igenom.

Här finns viktig information angående covidtester och bestämmelser.)

Ska du resa till ett land som kräver intyg om att du inte bär på covid-19 smitta?

Vi är anslutna till E-hälsomyndighetens e-tjänst "Covidbevis". Det innebär att ditt negativa test för covid-19 automatiskt kan lagras i ett covidbevis med EU-godkänd QR-kod. Ditt covidbevis kan du använda vid resor i Europa (alla EU-länder samt ytterligare några, tex. Norge, Island, Schweiz, Turkiet, Ukraina m.fl.). Om du har en digital brevlåda såsom Kivra så kommer ditt covidbevis att skickas till den och du kan också få en pappersutskrift på mottagningen. Efter 12 augusti 2021 kan länder i EU kräva ett sådant covidbevis med QR-kod.

För information från E-hälsomyndigheten, klicka här: 

Men naturligtvis utfärdar vi intyg som är giltiga i alla andra länder också.

 

Vi utför PCR-test (RT-qPCR) som tas med en provpinne i näsan. Provet analyseras på ackrediterat laboratorium - Life Genomics, Göteborg - och svaret är antingen positivt, vilket betyder att man är infekterad med coronavirus, eller negativt vilket visar att man inte bär på smittan.

Du får inte ha haft symtom tydande på covid-19 eller ha varit i nära kontakt med någon med covid-19 de senaste två veckorna för att få ta PCR-test hos oss.

Svar på testet erhålls som regel samma dag på eftermiddagen-kvällen om testet tas på förmiddagen. Vid provtagning senare än 11:00 får vi svaret nästkommande dag.

Vid negativt test utfärdar vi ett intyg utan extra kostnad, på engelska, så kallat "coronapassport" vilket ska medföras och uppvisas vid ankomsten till resmålet. Alternativt, vid resor i Europa, registreras testresultatet i E-hälsomyndighetens e-tjänst covidbevis, enligt ovan. Testet måste tas inom en viss tidsrymd innan ankomsten. Denna tid varierar från land till land – man måste själv noga ta reda på vad som gäller. Tänk också på att dessa och även andra krav kan ändras med kort varsel, så det gäller att se till att informationen man har är aktuell. Ansvaret för detta ligger på resenären/den som bokar.

Du kan klicka här för aktuell information:

(för innehållet ansvarar Life Genomics)

Vi utför också antigentest (lateral flow chromatographic immunoassay) för att testa om det finns tecken till pågående smitta eller infektion med SARS-CoV-2 virus. Provet tas i näsan och svar erhålls efter 15-30 minuter. Intyg godkänt för inresa i de länder som kräver det utfärdas utan extra kostnad via E-hälsomyndigheten och även som pappersutskrift om så önskas.

Även i detta fall utfärdar vi förstås vid behov intyg som är giltiga i hela världen.

 

Vill du veta om du har utvecklat antikroppar mot coronavirus, tex. efter misstänkt sjukdom eller efter vaccination?

Då kan det vara av värde att ta ett antikroppstest.

Det test vi erbjuder är ett kapillärt blodprov, alltså ett stick i fingret. Provet analyseras direkt på mottagningen och svaret erhålls efter 10 minuter.

Det måste ha förflutit minst två veckor sedan symtomfrihet efter covid-19 infektion eller fullbordad vaccination mot covid-19 innan antikropptest kan tas.

När en person infekteras med  SARS-CoV-2 coronavirus bildas antikroppar mot flera av virusets proteiner. Det finns flera olika antikroppstester på marknaden och inte alla reagerar på de antikroppar som bildas efter vaccination, vilket gör att de kan visa felaktigt resultat, vilket bla rapporterats tex. i Dagens Nyheter.

Det snabbtest vi använder tillverkas av Orient Gene Biotech och reagerar även på antikroppar mot virusets så kallade spikprotein, dvs det mäter även antikroppar som bildas efter vaccination.

Testet finns med på Folkhälsomyndighetens lista över tester mot antikroppar.

 

Det har även utvärderats av norska kvalitetsorganet NOKLUS och kom ut bäst bland de 17 snabbtester som testades.

 

Skärmavbild 2021-02-14 kl. 13.33.56.png
Coronapassport logo.png
Skärmavbild 2021-08-26 kl. 16.03.15.png