Information om våra tester för covid-19

 

 

Vi utför PCR-test (RT-qPCR) som tas med en provpinne i näsan. Provet analyseras på ackrediterat laboratorium - Life Genomics, Göteborg - och svaret är antingen positivt, vilket betyder att man är infekterad med coronavirus, eller negativt vilket visar att man inte bär på smittan.

Svar på testet erhålls som regel samma dag på eftermiddagen-kvällen om testet tas på förmiddagen. Vid provtagning senare än 11:00 får vi svaret nästkommande dag.

På begäran utfärdar vi ett intyg till en kostnad av 375 kr inkl. moms. 

Vi utför också antigentest (lateral flow chromatographic immunoassay) för att testa om det finns tecken till pågående smitta eller infektion med SARS-CoV-2 virus. Provet tas i näsan och svar erhålls efter 15-30 minuter. På begäran utfärdar vi ett intyg till en kostnad av 375 kr inkl. moms.

 

Vill du veta om du har utvecklat antikroppar mot coronavirus, tex. efter misstänkt sjukdom eller efter vaccination?

Då kan det vara av värde att ta ett antikroppstest.

Det test vi erbjuder är ett kapillärt blodprov, alltså ett stick i fingret. Provet analyseras direkt på mottagningen och svaret erhålls efter 10 minuter.

Det måste ha förflutit minst två veckor sedan symtomfrihet efter covid-19 infektion eller fullbordad vaccination mot covid-19 innan antikropptest kan tas.

När en person infekteras med  SARS-CoV-2 coronavirus bildas antikroppar mot flera av virusets proteiner. Det finns flera olika antikroppstester på marknaden och inte alla reagerar på de antikroppar som bildas efter vaccination, vilket gör att de kan visa felaktigt resultat, vilket bla rapporterats tex. i Dagens Nyheter.

Det snabbtest vi använder tillverkas av Orient Gene Biotech och reagerar även på antikroppar mot virusets så kallade spikprotein, dvs det mäter även antikroppar som bildas efter vaccination.

Testet finns med på Folkhälsomyndighetens lista över tester mot antikroppar.

 

Det har även utvärderats av norska kvalitetsorganet NOKLUS och kom ut bäst bland de 17 snabbtester som testades.

 

Skärmavbild 2021-02-14 kl. 13.33.56.png