top of page

Välkommen in till oss för personlig reserådgivning och vaccination.

Om behandling mot malaria

Det finns ännu inget vaccin mot malaria, men läkemedelsprofylax är av stort värde om man vistas i områden med hög risk för allvarlig malaria. Sådan allvarlig malaria finns framför allt i Afrika söder om ekvatorn. Även i delar av Sydostasien och Sydamerika finns malaria.

 

Risken att insjukna varierar förstås med tiden man vistas i malariadrabbat område. Olika delar av länder har olika risk. Risken vid vistelse vid Mombasa är tex. 10 gånger större och risken vid Victoriasjön hela 50 gånger större än risken för en "vanlig" safariturist.

 

Malaria överförs av stickmyggor som framför allt är aktiva från mörkrets inbrott och under natten. Det är därför av stor vikt att gärna ha täckande, helst mörka, kläder och myggmedel på bar hud om man sitter ute efter mörkrets inbrott. Tänk på att skydda ben och fötter – myggorna flyger ofta nära marken och är små och svåra att se. Under nattetid är impregnerat myggnät runt bädden ett mycket bra skydd. Hotellrum med stängda fönster och fungerande luftkonditionering minskar risken.

 

Risken att avlida i malaria ökar betydligt om diagnostik och behandling fördröjs. Om man ska vistas långt ute på isolerad landsbygd i riskområde och med mer än ett dygn till sjukvårdsresurser, kan det vara aktuellt att medföra egen medicin för att inleda behandling på misstanke om malaria. OBS: Detta gäller vuxna individer. Barn bör överhuvudtaget inte vistas så långt från sjukvård att egenbehandling blir aktuellt.

Det är viktigt att tänka på att diagnostiken kan vara svår – det finns andra allvarliga sjukdomar med symtom som liknar malaria – så även om egenbehandling inleds, ska man alltid så snart som möjligt uppsöka sjukvård för att säkerställa rätt diagnos och behandling.

bottom of page